There's few recipes how to cook "Ikan Masak Stim Limau"
Recipes 1 :
- 2 batang serai (diketuk)
- 1/2 inci halia (diketuk)
- 1/2 inci lengkuas (diketuk)
- 3 ulas bwg putih (diketuk)
- 5-7 biji cili api (diketuk)
- 1 sb sos tiram
- 1/2 sb sos ikan
- 4 sb jus limau campur (limau nipis + limau kasturi)
- 4 sb susu cair
- 1 biji tomato (dibelah 4)
- 1 labu bwg besar (dihiris)
- sedikit daun sup & daun bawang (dihiris)
- 1 biji cili merah (dihiris)
- sedikit garam
- 1-1½ liter air
- sedikit cendawan dan bunga kobis
- 1 sb tepung jagung (dibancuh dgn sedikit air)
Cara-cara
- Didihkan air di dalam kuali. Masukkan serai, bawang putih, halia, cili api dan lengkuas. Kemudian masukkan ikan. Gunakan api sederhana.
- Kemudian masukkan bawang besar, sos ikan, sos tiram, cili merah, cendawan, bunga kobis, daun sup dan daun bawang. Kacau dgn perlahan.
- Akhir sekali, masukkan susu cair, jus limau, garam, tepung jagung dan tomato. Biarkan merendidih seketika. Tutup api, dan hidangkan.
Recipes 2:
- Ikan Siakap
- Bawang putih cincang
- Cili padi cincang
- Halia dirincik halus
- Bawang besar dirincik halus
- Serai dirincik halus
- Daun limau purut
- Sos ikan (menggantikan garam)
- Air limau nipis
- Sedikit gula
- 1 sudu teh minyak masak
- Secawan air (untuk lebih berkuah)
Cara membuatnya:
- Gaul ikan siakap dengan sos ikan. Kemudian tabur semua bahan yang dihiris tadi.
- Taburkan sedikit gula
- Siram air limau nipis dan kemudian sesudu minyak masak (utk melembutkan ikan)
- Kukus selama 20 minit
- Masukkan daun limau purut dan kukus lagi dalam 10 minit.
- Sedia untuk dihidangkan.
No comments:
Post a Comment